AliExpress Nederland

AliExpress wat is dat?

AliExpress (AE) is de, in Nederland beschikbare, op consumenten gerichte variant van Alibaba. Alibaba is juist gericht is op de groothandel. Eigenlijk is AE redelijk vergelijkbaar met Ebay, maar dan de Chinese variant. Op AE zijn in tegenstelling tot Ebay weinig individuele verkopers terug te vinden. In de meeste gevallen gaat het om kleine of grotere resellers. Doordat het erg overzichtelijk is, is het goed mogelijk om mooie deals te scoren.

AliExpress hoe werkt dat?

Het kopen via AliExpress is vrij simpel. Via de zoekfunctie kan je het gewenste product uitzoeken. Bij het zoeken krijg je, zoals gewend van de bekende webshops, een aantal filtermogelijkheden om het juiste product te vinden. Je zal zien dat hetzelfde product meerdere malen tevoorschijn komt met verschillende prijzen. In dat geval is het handig om naast de productprijs ook naar de verzendkosten en waardering van de verkoper te kijken. Bij een hogere verkoperswaardering is het mogelijk de moeite waard iets meer te betalen. Als je een product geselecteerd hebt kan je reviews vinden van mensen die dat product bij dezelfde winkel gekocht hebben, dit geeft een beeld van de aangeboden kwaliteit.

Als je vervolgens “Koop nu” selecteert wordt je door het betaalproces geleidt en heb je bestelling voor je het weet in Nederland.

Hoe betaal je op AliExpress?

Je kan op AliExpress op verschillende manieren betalen. De bekendste betaalmethoden voor ons als Nederlanders zijn Ideal en de Creditcard. Bij aankopen via de Creditcard ben je vaak verzekerd via de CC maatschappij, via Ideal heb je geen verzekering. Het is daarom aan te raden gebruik te maken van de Creditcard. De meest ideale betaalmethode zou wat dat betreft PayPal zijn, maar Paypal is helaas (nog) niet beschikbaar op AliExpress.

Is AliExpress veilig?

Op zichzelf is AliExpress een veilig systeem. Ook de kopersbescherming is behoorlijk goed geregeld via het disputen systeem. Maar aangezien de producten door externe verkopers aangeboden wordt, kan het serviceniveau per verkoper verschillen. Via het reviewsysteem kan je een vrij goed beeld krijgen of een verkoper betrouwbaar is. Een verkoper met enkele duizenden beoordelingen en een hoog percentage positieve reviews zal naar alle waarschijnlijkheid betrouwbaar zijn.

Hoe betrouwbaar is Aliexpress?

Aliexpress is een online marktplaats waarop verschillende aanbieders hun producten kunnen verkopen. Dit betekent dat de betrouwbaarheid van Aliexpress als geheel afhangt van de betrouwbaarheid van de individuele aanbieders. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de verkoper voordat je een aankoop doet.

Een manier om de betrouwbaarheid van een verkoper te beoordelen is door te kijken naar de beoordelingen van eerdere kopers. Aliexpress heeft een feedbacksysteem waarbij kopers een beoordeling kunnen geven aan de verkoper. Deze beoordelingen geven een goed beeld van de kwaliteit van de producten en de service van de verkoper. Het is aan te raden om alleen te kopen bij verkopers met veel positieve feedback.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de reputatie van de verkoper buiten Aliexpress. Zoek bijvoorbeeld op Google naar reviews van de verkoper en kijk op social media of er klachten zijn over de verkoper.

Als er toch problemen zijn met een aankoop, dan biedt Aliexpress een kopersbescherming. Dit houdt in dat de koper beschermd is tegen frauduleuze verkopers of verkopers die niet leveren wat er is beloofd. Als de verkoper bijvoorbeeld niet binnen de afgesproken tijd levert of als het product niet overeenkomt met de beschrijving, dan kan de koper een geschil openen bij Aliexpress. Aliexpress zal dan bemiddelen tussen de koper en de verkoper om het probleem op te lossen.

Kortom, Aliexpress is een betrouwbare online marktplaats, maar het is belangrijk om goed te kijken naar de betrouwbaarheid van de individuele verkopers. Door te kijken naar beoordelingen van eerdere kopers en de reputatie van de verkoper buiten Aliexpress, kun je een goede inschatting maken van de betrouwbaarheid van de verkoper. En als er toch problemen zijn, biedt Aliexpress kopersbescherming om deze op te lossen.

Hoe kan ik een geschil oplossen met een verkoper?

Als je een probleem hebt met een verkoper, neem dan eerst contact op met de verkoper om te proberen het probleem op te lossen. Als je er niet uitkomt, kun je een geschil indienen via de Aliexpress-geschillenoplossing. Hierdoor zal een onafhankelijke derde partij een oplossing zoeken voor het geschil.

Hoe lang duurt het voordat mijn bestelling wordt verzonden?

De verzendtijd varieert afhankelijk van de verkoper en de locatie waar het product vandaan komt. Sommige producten kunnen binnen enkele dagen worden verzonden, terwijl andere producten meerdere weken kunnen duren. Lees de productbeschrijving en verzendinformatie zorgvuldig door voordat je een bestelling plaatst.

Waarom is AliExpress zo goedkoop?

De kosten zijn laag omdat veel van de verkopers ook fabrikant zijn van het product, zo worden de tussenhandelaren er tussenuit gehaald. Daarnaast zijn de economische omstandigheden is China anders dan in Nederland, daardoor kunnen producten relatief goedkoop geproduceerd worden.

Wanneer douanekosten bij AliExpress?

Voor bestellingen van AliExpress geldt hetzelfde als voor aankopen uit China in zijn algemeen. Wanneer een product boven de 22 euro kost is de kans aanwezig dat de douane je product onderschept. Is je bestelling meer dan 150 euro waard? Dan betaal je nog een importheffing.

Tips en trucs

Er zijn veel manieren om geld te besparen en de beste deals te vinden op Aliexpress. Dit kan variëren van het gebruik van kortingscodes en coupons tot het zoeken naar verkopers met gratis verzending. Als je een product sneller nodig hebt zijn er vaak aanbieders te vinden die snelle levering aanbieden. Al zijn dat dan vaak weer niet de goedkoopsten.

Samengevat, Aliexpress is een geweldige plek om goedkope producten uit China te kopen. Door verkopers met een hoge beoordeling te kiezen en de verzendinformatie zorgvuldig te lezen, kun je ervoor zorgen dat je een goede aankoop doet. Er zijn echter enkele productcategorieën waarvan we afraden om van Aliexpress te kopen, zoals elektronica, parfums en cosmetica die pretenderen van de bekende merken te zijn. Als je een probleem met een verkoper hebt, is het belangrijk om eerst met de verkoper te communiceren en, als dat niet helpt, een geschil in te dienen via de Aliexpress-geschillenoplossing.

Tim

Al een ruime 10 jaar geleden, de tijd dat DealExtreme nog the place to be was, hield ik mij bezig met gadgets uit China. Van telefoons zoals de Cubot GT99 of de Elephone P6000 tot aan de populaire oortjes van Xiaomi en QCY heb ik geprobeerd. Uiteraard is de aandacht later verschoven naar partijen zoals Banggood en Gearbest tot uiteindelijk vooral AliExpress het vaste adres werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *