Chinese telefoon, waarop letten bij aanschaf?

Vroeger maakten de Chinese fabrikanten voornamelijk telefoons voor de bekende merken. Tegenwoordig zijn een hoop fabrikanten hun eigen merk(en) begonnen. Toen zij de eerste telefoons uitbrachten was dat niet altijd een even groot succes. Tegenwoordig zijn er verschillende merken die kwalitatieve telefoons leveren en daarbij nog steeds scherp geprijsd zijn. Andere voordelen van de Chinese smartphones is dat ze vaak met een kale versie van Android geleverd worden en in de meeste gevallen over dual-sim bevatten. In dit artikel worden de aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een Chinese telefoon uitgelicht.

Door het reclamepraatje heen prikken

Iets waar ze erg goed in zijn in China, naast het bouwen van mooie telefoons, is het maken van mooie promo afbeeldingen. Neem als voorbeeld deze Ulefone Gemini, hoe kan je deze telefoon niet willen hebben na het zien van die promo afbeeldingen? Het is een prima telefoon voor het geld, maar als je de afbeeldingen ziet zou het een concurrent van de laatste Samsung Galaxy of Iphone kunnen zijn. Kijk dus ook naar de specificaties in de tabel onderaan of raadpleeg Kimovil om telefoons met elkaar te vergelijken.

Is deze Chinese telefoon niet geweldig?

Verschillende merken

Er zijn heel veel merken die een Chinese telefoon uitbrengen, en velen gaan weer zo snel als dat ze kwamen. Toch zijn er een aantal merken die zichzelf wel als solide hebben bewezen. Daarnaast zijn er nog wat merken die weliswaar niet tot de top behoren, maar zo af en toe echt wel leuke telefoons uitbrengen.

Top merken

 • Xiaomi
 • Meizu
 • Huawei (al zou ik die gewoon lekker in NL kopen)
 • Lenovo
 • ZTE
 • Oppo
 • Asus
 • Oneplus

Soms wat leuks

 • Cubot
 • Jiayu
 • Zopo

Beschikbare banden bij een Chinese telefoon

De gebruikte banden/frequenties voor mobiel (data)verkeer kunnen per regio verschillen. Het is daardoor zo dat sommige op Azië gerichte telefoons niet over band 20 (800MHz) beschikken. Dit is een band die door verschillende Nederlandse providers gebruikt wordt voor de buitengebieden. Een provider die deze band niet gebruikt is T-mobile. Welke banden jouw provider gebruikt kan je bijvoorbeeld hier vinden. Voorbeelden van merken die niet altijd de B20 band aanbieden zijn Xiaomi, LeEco en Meizu. Zit je dus niet bij T-mobile, let dan op de aanwezigheid van de 800 MHz band.

Chinese webshops

Onderstaand een lijstje van bekende en tot zover betrouwbaar gebleken Chinese webshops.

Heb jij ook nog goede tips voor mensen die een smartphone uit China willen importeren, of vragen? Laat het dan weten in een reactie!

Tim

Al een ruime 10 jaar geleden, de tijd dat DealExtreme nog the place to be was, hield ik mij bezig met gadgets uit China. Van telefoons zoals de Cubot GT99 of de Elephone P6000 tot aan de populaire oortjes van Xiaomi en QCY heb ik geprobeerd. Uiteraard is de aandacht later verschoven naar partijen zoals Banggood en Gearbest tot uiteindelijk vooral AliExpress het vaste adres werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *