Review: LEGO Technic Ferrari 488 GTE AF alternatief AliExpress

Via een aanbieding op Amazon ben ik in aanraking gekomen met de Lego Technic auto’s. De Porsche uit die aanbieding was leuk om in elkaar te zetten en voor de aanbiedingsprijs zeker de moeite waard. De reguliere prijzen van Lego Technic liggen echter vrij hoog. Alternatieven op AliExpress kosten al snel de helft van de originele Lego modellen. Als het fun-gehalte van de Chinese modellen te vergelijken is met het origineel maakt dat het al een stuk interessanter. Om de proef op de som te nemen heb ik de Ferrari 488 GTE AF besteld. Mijn ervaring met dit pakket lees je hieronder.

Levering

Op een aantal AliExpress producten wordt tegenwoordig 10-daagse levering beloofd. Zo ook op dit pakket. In de praktijk heeft het pakketje er 8 dagen over gedaan. Dat is behoorlijk rap in vergelijking met vroeger, toen het zomaar meerdere maanden kon duren voordat je je pakketje binnen had.

Levering AliExpress Ferrari bouwstenen

Unboxing

Daar waar je bij een origineel Lego Technic pakket het geheel in een mooie doos geleverd krijgt zijn het in dit geval losse zakken. Qua presentatie doet dit wel wat af t.o.v. het origineel. Een voordeel van de losse levering in zakken is dat deze pakketten niet zo snel als zijnde echte Lego op marktplaats terecht zullen komen. Althans in elk geval niet inclusief de complete verpakking. Ook in de gebruiksaanwijzing of op de onderdelen wordt nergens de naam van Lego mis-/gebruikt.

Aliexpress lego technic Ferrari alternatief net uitgepakt.

Bouwtekening

De bouwtekening zoals ik bij de eerder genoemde Porsche meegeleverd kreeg was behoorlijk visueel ingesteld. Alle handelingen worden met behulp van detailweergaven en symbolen aangeduid. Dat zorgde ervoor dat ik de handleiding vanuit China ook met vertrouwen tegemoet zag.

Bouwtekening van de Ferrari

Toch zijn er wel zaken waarop de bouwtekening achterblijft bij het echte werk. Wat direct in het oog springt is het kleurgebruik van de handleiding. De kleuren zijn vrij mat, zo lijkt het rode onderdeel in de bovenstaande afbeelding meer op roze. Over het algemeen is dit voor de bruikbaarheid niet zo’n probleem. Tijdens het bouwen kwam ik één keer op een punt waarbij niet duidelijk was of een onderdeel bruin of zwart is. Mocht je op dit punt komen, bij twijfel is het inderdaad bruin. Uiteindelijk gaf de doorslag dat de accenten bij de zwarte onderdelen wit gekleurd zijn, terwijl de accenten bij dit bruine onderdeel ook donker zijn.

Iets anders dat ontbreekt zijn de 1:1 weergaven van de onderdelen. Het is steeds wel vrij duidelijk welk formaat je moet hebben, maar de 1:1 weergave die Lego gebruikt is wel prettig voor de zekerheid.

Al met al is de bouwtekening prima te gebruiken, maar net even wat minder dan wat je van Lego krijgt.

Bouwproces

Eindresultaat

Conclusie

Uiteindelijk ziet de auto er best prima uit en heb ik veel plezier gehad van het in elkaar zetten ervan. Dat ondanks dat de kwaliteit ervan echt wel wat minder is dan van Lego. Zo waren er regelmatig stukjes waarvoor flink kracht gezet moest worden om ze in elkaar te krijgen, terwijl het bij andere stukjes juist wat te los hangt.

Ben je een liefhebber? Dan zou ik absoluut voor Lego kiezen. Heb je een beperkt budget en kan je door de schoonheidsfoutjes heen kijken? Dan kan het best een optie zijn om te kiezen voor de alternatieven op AliExpress.

Tim

Al een ruime 10 jaar geleden, de tijd dat DealExtreme nog the place to be was, hield ik mij bezig met gadgets uit China. Van telefoons zoals de Cubot GT99 of de Elephone P6000 tot aan de populaire oortjes van Xiaomi en QCY heb ik geprobeerd. Uiteraard is de aandacht later verschoven naar partijen zoals Banggood en Gearbest tot uiteindelijk vooral AliExpress het vaste adres werd.

2 Comments

  • Op Ali kom ik ook regelmatig lego pakketten van schimmel koning tegen. De reviews daarvan zijn vaak positief. Is dat wat? Deze roadster leek mij bijvoorbeeld wel wat.

    • Schimmel koning… Dat is een mooie vertaling van AliExpress voor Mould King. Daar heb ik nog geen ervaring mee. Het lijkt mij wel interessant die in de toekomst nog eens te gaan testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *