Review: Android 9.1 autoradio

Een lange tijd gebruikte ik met de Roidmi 3s een budgetoplossing om geluid vanaf mijn telefoon in de auto te streamen. Dat werkt heel aardig, maar heeft toch nog enkele nadelen. Zo gebeurd het bij lange afstanden nog weleens er ruis op de radiofrequentie komt. Tijd om de entertainment in de auto een stapje verder te brengen met een Android autoradio.

Waarom een Android radio?

Met een Android heb je een behoorlijk compleet systeem, je kan immers alle apps draaien die je ook gewend bent op je mobiele telefoon. Toch is voor het basis gebruik Android niet nodig. Er zijn immers genoeg dubbeldin autoradio’s met navigatie, goede verbinding met de telefoon enzovoort.

Waarom ik dan toch koos voor een Android uitvoering? Het grote voordeel van de Android radio’s, zoals je op AliExpress kan vinden, is dat ze voor vele typen auto’s inclusief frame geleverd worden. Hierdoor was het in het geval van mijn Mazda 2 mogelijk een groter scherm te krijgen dan 2 din. Daarnaast was het een stuk goedkoper dan een radio van gerenommeerde merken zoals Pioneer plus de aanschaf van een passend frame.

Waarop moet je letten bij aanschaf van een Android autoradio?

In eerste instantie let je er natuurlijk op of de radio in je auto past. Indien er een goede pasklare variant beschikbaar is maakt dat alles een stuk eenvoudiger. Daarnaast is het van belang te kijken of je gebruik kan blijven maken van je stuurbediening. In sommige gevallen is het daarvoor nodig een CANBUS adapter te plaatsen. Als dat nodig is kan de verkoper je hier vaak wel aan helpen.

Wat is dan de beste Android autoradio? Qua specificaties is het verstandig om een autoradio uit te zoeken met tenminste 2 GB aan RAM geheugen. Bij radio’s met minder geheugen kom je veel ervaringen tegen dat ze net niet lekker vlot werken. Ook het ROM geheugen kan van belang zijn. Ben je van plan je Spotify bibliotheek of zelfs videomateriaal lokaal op te slaan? Dan zal je al snel naar 32+ GB opslaggeheugen willen kijken. Daarnaast is het om een beetje voorbereid voor de toekomst te zijn prettig om een recente Android versie te kopen.

Zelf ben ik voor deze radio gegaan, waarbij dezelfde radio ook in frames voor andere modellen verkrijgbaar is. Reden om voor deze radio te kiezen waren o.a. de prijs (mooi in het midden tussen de goedkopere en duurdere exemplaren), Android 9.1, 4 GB RAM geheugen, de 8 cores en 32 GB ROM opslag. De door mij gekochte autoradio is inmiddels niet meer beschikbaar. Als ik op dit moment een nieuwe radio op het Android systeem zou zoeken zou ik waarschijnlijk op zoiets uitkomen.

Vergelijkbare Android autoradio’s per merk:

Update 2022: Inmiddels is ook Android 11 beschikbaar op de autoradio’s op AliExpress. Om toekomstbestendiger te zijn zou ik nu voor Android 11 kiezen i.p.v. 9 of 10 kiezen. Daarbij is ook 4 of zelfs 8 GB aan RAM ook iets dat je nu veel meer terug ziet. Ik ervaar geen hinder dan de 2 GB die ik nu heb, maar met oog op de toekomst is minimaal 4 GB wel de moeite waard.

Inbouwen van de radio

De Mazda 2 beschikt standaard dus niet over een dubbeldin ingang. Dat betekend dat het het frame vervangen moest worden. De Android radio werd gelukkig geleverd inclusief frame, wat het allemaal iets eenvoudiger maakte, maar nog steeds een heel project.

Mocht je de autoradio ook in een Mazda 2 moeten installeren, ik heb deze handleiding daarbij gebruikt.

Android autoradio met fascia voor de Mazda 2 2007/2012

Gebruik tijdens het rijden

Doordat de stuurbediening blijft werken is de radio eenvoudig te bedienen. Deze bediening kan je blijven gebruiken zonder canbus achtige oplossingen. Dat is een groot voordeel t.o.v. een autoradio die je hier in de winkel kan halen. het enige echt grote gemis is een volumeknop op de radio. Doordat je zowel op het stuur als op de radio het volume per stapje bediend is het niet mogelijk een slinger aan het volume te geven.

Het scherm is goed afleesbaar tijdens het rijden. Enkel met de zon laag van achteren is de reflectie erg storend. Hiervoor zal ik in de toekomst nog een anti schitter folie bestellen en testen. Hierover volgt nog een update.

Het scherm heeft een afwijkende afmeting van standaard tablets. De unit is namelijk bovenin 23 cm breed en onderin 21,5 cm. De hoogte is zo’n 13 cm. Hierdoor is het niet mogelijk een standaard tablet folio zo op de unit te plaatsen dan alles afgedekt is. Opties die je hebt zijn om een grotere (11″) folie bij te knippen of een 9″ folie enkel over het display gedeelte heen te plakken.

Geluidskwaliteit

Hier was ik van tevoren toch een beetje huiverig over. Dat Chinezen goed zijn in het maken van Android telefoons hebben merken als Xiaomi en Huawei inmiddels wel bewezen, maar qua audio apparatuur had ik er nog geen ervaring mee.

De geluidskwaliteit heeft mij echter zeer positief verrast. Zonder aan de equalizer te zitten was de geluidskwaliteit al beter dan de standaard radio. Met de equalizer op steen (mooie vertaling van rock) bleek het standaard audiosysteem zelfs al een behoorlijke bass te produceren. Voor de geluidskwaliteit krijgt de radio van mij een 5/5 score.

Navigatie met de Android radio

In eerste instantie heb ik gebruikgemaakt van Waze en Google Maps. Helaas blijkt mijn telefoon vaak te stoppen met tetheren (een andere telefoon blijft het wel doen) waardoor deze apps niet goed functioneren. Om dat af te vangen gebruik ik momenteel Sygic. Met behulp van Sygic is het mogelijk om kaarten lokaal op te slaan waardoor tethering niet nodig is. Over het algemeen weet Sygic de lokatie behoorlijk goed te plaatsen. Bij werkzaamheden gebeurd het nog weleens dat de navigatie in de war raakt. Ook bij afritten geeft hij heel soms aan dat je daarop zit i.p.v. op de hoofdweg. Bij het scheiden van de wegen corrigeert hij zichzelf al snel. Met deze kanttekeningen scoort de navigatie een 3,5/5.

Sygic navigatie op android radio

Handsfree bellen

Bij de radio was een microfoon meegeleverd om handsfree te kunnen bellen. De aansturing daarvan op de radio werkt goed. Het is eenvoudig om een nummer te kiezen of een contact op te zoeken. De meegeleverde microfoon is echter waardeloos. Volgens degene aan de andere kant klinkt het alsof ik op grote afstand in een badkamer sta. Nauwelijks te verstaan dus. De meegeleverde microfoon scoort daarom een 1/5. Ik zou aanraden een losse microfoon erbij te kopen als het handsfree gedeelte belangrijk voor je is.

Welke apps kun je met een Android autoradio gebruiken?

Deze Android autoradio is net even anders dan het Android auto systeem of Apple carplay. Doordat het nagenoeg tablets in een autoframe zijn met daarop het Google besturingssysteem kan je elke app installeren.

Voorlopige conclusie

Op dit moment ben ik erg enthousiast over de autoradio. Enkel het punt van de tethering is op dit moment nog echt negatief, maar dat lijkt vooralsnog aan mijn telefoon te liggen.

Heb je vragen over de Android autoradio? Laat het hieronder in de reacties weten.

Tim

Al een ruime 10 jaar geleden, de tijd dat DealExtreme nog the place to be was, hield ik mij bezig met gadgets uit China. Van telefoons zoals de Cubot GT99 of de Elephone P6000 tot aan de populaire oortjes van Xiaomi en QCY heb ik geprobeerd. Uiteraard is de aandacht later verschoven naar partijen zoals Banggood en Gearbest tot uiteindelijk vooral AliExpress het vaste adres werd.

11 Comments

 • Hallo,

  Met belangstelling heb ik je review gelezen over de Android autoradio.
  Ik heb een Mazda 2 uit 2009 gekocht, welke over enkele weken afgeleverd gaat worden. Omdat ik ingebouwde navigatie wil hebben, ben ik me al een tijdje aan het verdiepen in de mogelijkheden. Ik twijfel daarbij tussen een dubbeldin unit van een “A-merk” als Sony, Kenwood of Pioneer met Android Auto functionaliteit of een Chinese Android headunit.

  Het eerste geeft me wat meer vertrouwen dat het langer heel blijft, maar bij een Android headunit vind ik de extra mogelijkheden wel heel interessant. Ik had ook de varianten gezien die compleet met Mazda 2 dashboard frame geleverd werden, maar die waren met 1 of 2 gb ram en ik had gelezen dat dat inderdaad aan de krappe kant is. Omdat het frame ook los te koop is, raakte ik geïnteresseerd in units van Joying. Daar heb ik goede reviews gelezen van de versies met Intel processor en ze worden onder andere geleverd vanuit Duitsland.

  Tijdens een zoveelste zoektocht op internet kwam ik jouw review tegen en ik was blij verrast dat het juist om inbouw in een Mazda 2 uit dezelfde bouwjaren gaat!

  We zijn nu bijna een half jaar verder na je review en ik ben echt heel erg benieuwd wat je ervaringen zijn!

  Een aantal zaken ben ik erg benieuwd naar.

  – blijft het systeem vlot draaien?
  – heb je nog veel last van spiegelingen en heb je inmiddels een matte folie toegepast?
  – draait de navigatie soepel?
  – werkt de stuurwiel bediening goed?
  – start het systeem snel op?
  – heb je vastlopers of andere storingen en zo ja, hoe vaak?
  – hoe is het radio ontvangst?
  – functioneert alles nog goed of heb je ook al problemen gehad?

  Je ziet, ik heb veel vragen, maar ik ben erg benieuwd naar je ervaringen!

  Met vriendelijke groet,
  Branko

  • Oosterse Gadgets

   (19/03/2020 - 7:48 am)

   Hoi Branko,

   Dank voor je reactie en gefeliciteerd met je aangeschafte Mazda!

   Onderstaand reactie op je vragen:

   Qua snelheid heb ik nog geen verlies gemerkt. Alle applicaties die ik gebruik werken nog net zo snel als toen de unit net nieuw was. Het enige wat een tijdje nodig heeft om op te starten in de Sygic navigatie (~10 seconden).

   Het weer heeft de laatste tijd niet echt aanleiding gegeven tot last van de weerspiegelingen. De urgentie om een goede folie te zoeken ontbrak dus nog een beetje. Wel denk ik dat het straks in het voorjaar een meerwaarde heeft (goede reminder om toch maar eens eentje op te zoeken).

   De navigatie draait 9 van de 10x soepel. Zo heel af en toe zit hij er wel eens naast. Zo had ik laatst dat hij mij de hele rit op elke paralel weg plaatste. Een herstart van Sygic loste dit op. (kan dus ook aan Sygic i.p.v. de radio liggen)

   Stuurwiel bediening werkt prima. Je kan eenvoudig instellen welke knop je aan welke actie wilt linken. Enige wat jammer is, is dat het stuur geen belknoppen heeft. Je kan ervoor kiezen om daar andere knoppen voor te gebruiken, maar ik vind het persoonlijk wel prettig als de icoontjes matchen met de acties.

   Het systeem start heel snel op, als de auto een korte tijd stilstaat wordt het systeem op standby gezet en start deze binnen enkele seconden op. Een volledige reset duurt wel wat langer (ik schat zo’n 30 seconden).

   Vastlopers heb ik nog niet gehad. Andere storingen wel enkele, zo wil hij niet altijd goed verbinding maken met de wifi. Om dat te herstellen moet ik het systeem dan opnieuw opstarten.

   De radio ontvangst is opzich goed. Enkel de TA functie is wat te aggresief. Als die geactiveerd wordt is de radio de hele tijd aan het switchen tussen kanalen.

   Afgezien van de bovengenoemde zaken (wifi die wegvalt en navigatie die er soms naast zit) hebt ik geen problemen met de unit ervaren.

   Om terug te komen op je afweging tussen een Chinese android autoradio of een frame met een gerenommeerd merk. Ik denk dat je met de laatste optie de meest betrouwbare keuze hebt, maar voor mij waren de kosten doorslaggevend om toch voor de Android radio te kiezen. Met de Android radio heb je qua kosten / functionaliteit verhouding een behoorlijk goede radio.

 • Hoi,
  Dank je voor je uitgebreide reactie! Dat is bruikbare informatie!
  Het klinkt over het algemeen goed allemaal.

  Ik heb een paar jaar in een nieuwe Mazda 2 gereden met een niet-officiele versie van Android Auto en dat beviel me op zich heel goed eigenlijk.
  Maar toen las ik ook reviews over units met Android besturingssysteem. En daar zitten wel hele interessante extra mogelijkheden op. Ik vind het ook mooi dat er veel te personaliseren valt. Het zijn onbekende Chinese merken, dus het is wel wat spannend of ze het goed (blijven) doen.

  Als ik voor een Android systeem ga, wil ik wel voor een versie met 4 GB ram, daar lees ik toch wel de beste verhalen over. Dan kom je ergens rond 300 Euro.
  Aan de andere kant zijn er voor dat geld ook wel aaanbiedingen te vinden van de “A”-merken met Android Auto….

  Ik weet het dus nog niet helemaal. Ik moet nog even op de auto wachten en met de huidige actualiteiten is het helemaal nog even de vraag wanneer ik hem op kan halen.
  Bovendien wil ik er eerst een trekhaak onder plaatsen.

  Maar ik hou je website in de gaten en hoop nog eens van je langere-termijn ervaringen te lezen!

  Ps: fijn sturende auto’s zijn dit!

 • Hai Branko,

  Ik heb zelf een Junsun Radio gekocht voor mijn Kia Ceed. Dit is al de derde. De eerste was het geluid goed. Echter na 2 uur doorgebrand. Bij de tweede is het geluid heel slecht. Nu heb ik een derde en hetzelfde probleem met geluid. Als ik de reviews lees dan is iedereen te spreken over het geluid.
  Heb alle instellingen geprobeerd maar het mag niet lukken om het geluid goed te krijgen. Of zie ik iets over het hoofd war het aan zou kunnen liggen?

  • Oosterse Gadgets

   (02/05/2020 - 1:30 pm)

   Zelf heb ik geen ervaring met Junsun, was de geluidskwaliteit van je eerste Junsun radio wel goed? En waar gaat het mis in de geluidskwaliteit? Gekraak of gemis aan laag/hoog? Dat laatste is wellicht nog wat bij te sturen met een equalizer.

 • Hey hoi,
  Vandaag hebben we eindelijk de auto op kunnen halen.
  Wat een fijne auto!

  Nu nog een keuze maken voor een radio met groot scherm. Bevalt de Android radio je nog altijd?

  Aan de ene kant denk ik ook dat een A-merk radio met Android Auto een veiligere keuze is, maar als ik daar dan een dashboard paneel voor de Mazda 2 en een stuurwiel interface bij koop, ligt de prijs toch een stuk hoger dan een Android radio.
  Ik was ook onder andere terecht gekomen op de radio die jij hebt, met 4GB ram.

  Klopt het dat je geen extra zaken hebt hoeven aanschaffen voor de stuurwiel bediening?
  Ben je nog altijd tevreden?

  Nog een vraag! Kun je net als op je Android telefoon zelf een bureaublad indelen? Mijn vriendin rijdt ook veel in de auto en dan moet de bediening voor de radio gewoon lekker eenvoudig zijn. Zij zit niet te wachten op allerlei instellingen en apps, dus zou fijn zijn als je bijvoorbeeld 6 snelkoppelingen naar apps en een klokwidget of zo kunt plaatsen.

  Groetjes

 • Oosterse Gadgets

  (02/05/2020 - 1:05 pm)

  Mooi dat de auto goed bevalt!

  Je dilemma (liever A-merk spul, maar de meerprijs toch wel hoog vinden) is hetzelfde als wat mij uiteindelijk naar de Android radio bewogen heeft. Tot nog toe geen spijt van de keuze voor de Android radio, al geloof ik best dat een A-merk radio in de meeste opzichten net even wat beter zal zijn.

  Voor de stuurwielbediening heb ik inderdaad niets extra’s aan hoeven schaffen. Wel goed om rekening mee te houden, in de oude radio gaat een tweede stekker. Ik dacht dat die voor de stuurwielbediening was, dus daar heb ik een poos mee zitten klooien. Dat bleek achteraf niet nodig te zijn geweest. Want ook zonder die tweede stekker werkt de stuurwielbediening. Vermoedelijk was die tweede stekker om ervoor te zorgen dat het volume hoger/lager gaat op basis van de snelheid. Dat doet hij nu zonder OBD lezer niet.

  Qua indeling van de homesceen heb ik niet zoveel gedaan. Deze bevat 4 buttons waaronder navigatie, telefoon en radio (4e weet ik zo snel even niet). En een ingang naar het apps overzicht. Wellicht kunnen andere thema’s e.d. meer buttons op de homescreen geven.

 • Dorus de Klerk

  (19/02/2021 - 1:58 pm)

  Hallo , heerlijke topic duidelijk en helder.
  Vraagje met het navigeren hoor ik de stem haast niet (radio gaat niet zachter)
  Is dit op te lossen ?
  Groet Dorus

  • Oosterse Gadgets

   (01/01/2022 - 6:07 pm)

   Hoi Dorus,

   Welke navigatie software maak je gebruik van? In mijn geval wordt de radio automatisch gedempt als er aanwijzingen vanuit Sygic komen. Ik meen mij wel te herinneren dat Waze wat problemen gaf als ik radio wilde luisteren tijdens de navigatie.

 • Heb een Android 10 unit voor mijn auto gekocht nu vraag ik mij af of er ook ergens een handleiding te vinden is waar alle functies uitgelegd worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *