Review: De Proscenic M8 robotstofzuiger, een slimme schoonmaakhulp

Als je op zoek bent naar een robotstofzuiger die niet alleen goed schoonmaakt, maar ook nog slim is, dan is de Proscenic M8 wellicht iets voor jou. Deze stofzuiger heeft verschillende handige functies die ervoor zorgen dat het schoonmaken van je huis een stuk gemakkelijker wordt. De M8 is momenteel verkrijgbaar voor iets meer dan 200 euro. Hieronder bespreken we de belangrijkste kenmerken en de prestaties van de Proscenic M8.

Design en kenmerken

De Proscenic m8 heeft een strak en modern design, met een slank profiel en een opvallende blauwe kleur. Het apparaat heeft een ronde vorm en is voorzien van een groot aantal sensoren, waardoor het gemakkelijk door je huis kan navigeren en obstakels kan vermijden. De robotstofzuiger is ook uitgerust met een krachtige motor en een hoogwaardig borstelsysteem, waardoor hij zelfs de kleinste stofdeeltjes en vuil kan opzuigen.

De Proscenic m8 heeft een aantal handige kenmerken die hem onderscheiden van andere robotstofzuigers op de markt. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de belangrijkste functies:

 • Krachtige motor: De Proscenic m8 is uitgerust met een krachtige motor die een zuigkracht van 2700 Pa biedt. Hierdoor kan hij moeiteloos grote hoeveelheden stof en vuil opzuigen.
 • Slimme navigatie: De robotstofzuiger is voorzien van slimme navigatietechnologie, waardoor hij gemakkelijk door je huis kan bewegen en obstakels kan vermijden. De Proscenic m8 kan ook kaarten van je huis maken, zodat hij weet waar hij moet schoonmaken.
 • Groot stofreservoir: De Proscenic m8 heeft een stofreservoir van 600 ml, waardoor hij grote hoeveelheden stof en vuil kan opzuigen zonder dat je hem hoeft te legen.
 • Lange batterijduur: De Proscenic m8 heeft een batterijduur van maximaal 110 minuten, wat betekent dat hij lang genoeg meegaat om een groot deel van je huis schoon te maken voordat hij opnieuw moet worden opgeladen.
 • App-bediening: De Proscenic m8 kan worden bediend met behulp van een speciale app op je smartphone. Hiermee kun je de robotstofzuiger op afstand bedienen, schoonmaakschema’s instellen en de voortgang van het schoonmaakproces volgen.

Hieronder vind je een tabel met een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de Proscenic m8:

KenmerkenSpecificaties
Zuigkracht2700 Pa
NavigatieSlimme navigatie
Stofreservoir capaciteit600 ml
BatterijduurMax. 110 minuten

Schoonmaakprestaties

De Proscenic M8 heeft een krachtige zuigmotor en is in staat om verschillende soorten vuil en stof op te zuigen, van kleine stofdeeltjes tot grotere brokstukken. Met de bijgeleverde afstandsbediening of de ProscenicHome-app kun je de stofzuiger eenvoudig bedienen en de schoonmaakprestaties optimaliseren. Daarnaast beschikt de M8 over een automatische modus en een speciale randreinigingsmodus, waarmee de stofzuiger langs de randen van muren en meubels kan stofzuigen.

Navigatie en mapping

Een van de grootste voordelen van de Proscenic M8 is de slimme navigatie en mapping functie. De Proscenic M8 maakt gebruik van lidar-technologie voor het in kaart brengen van de omgeving en het navigeren door de ruimte. Dit maakt het mogelijk voor de robotstofzuiger om efficiĆ«nt te navigeren en zichzelf te lokaliseren, en zo de schoonmaakwerkzaamheden te optimaliseren. Lidar is een geavanceerde technologie die vaak wordt gebruikt in zelfrijdende auto’s en andere autonome apparaten om de omgeving te scannen en een nauwkeurig beeld te krijgen van de ruimte om hen heen..

De proscenic M8 in actie op een tapijt.

Daarnaast kun je in de app specifieke gebieden selecteren die je wilt schoonmaken of vermijden. Zo kan je no-go zones opgeven voor bijvoorbeeld de schoenrekken. Schoenen blijken een uitdaging te zijn voor de M8 doordat deze verstrikt raakt in de veters.

ProscenicHome-app

De ProscenicHome-app is beschikbaar voor zowel iOS als Android en kan worden gedownload vanuit de App Store of Google Play Store. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste functies van de app:

 1. Afstandsbediening: Je kunt de robotstofzuiger bedienen en instellingen wijzigen, zoals het schoonmaakschema, de zuigkracht en de reinigingsmodus.
 2. Kaartbeheer: De app toont de kaart van je huis die is gegenereerd door de robotstofzuiger. Je kunt de kaart bewerken door kamers toe te voegen, te verwijderen of te benoemen. Ook kun je de stofzuiger vertellen welke kamers hij moet reinigen.
 3. Schoonmaakschema: Je kunt een schoonmaakschema instellen voor de robotstofzuiger. Hiermee kun je de stofzuiger automatisch laten reinigen op bepaalde tijden en dagen.
 4. Reinigingsmodi: De robotstofzuiger heeft verschillende reinigingsmodi, zoals de standaard modus, randmodus en intensieve modus. Je kunt deze modi selecteren en aanpassen in de app.
 5. Informatie over de robotstofzuiger: De app toont informatie over de robotstofzuiger, zoals de firmwareversie, de batterijstatus, de reinigingstijd en de totale reinigingsoppervlakte.
 6. Onderhoud: De app herinnert je eraan wanneer je de filters en borstels van de robotstofzuiger moet vervangen of reinigen.
 7. Spraakbesturing: Je kunt de robotstofzuiger ook bedienen met spraakopdrachten via Google Assistant of Amazon Alexa.

Al deze functies maken het gebruik van de Proscenic m8 een stuk eenvoudiger en zorgen ervoor dat je de stofzuiger op afstand kunt bedienen en aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren.

Onderstaand een voorbeeld van de kamer zoals deze er volgens de robotstofzuiger uit zou zien. De rode vakken geven no-go zones aan. Deze zullen worden vermeden.

Kamerindeling in de Proscenic app.

In de app is ook te zien wat de levensduur is van de verschillende vervangingsonderdelen. Door dit in de gaten te houden kan je op tijd vervanging bestellen. Deze onderdelen zijn bijv. hier te vinden. De eerste reeks vervangingsonderdelen zijn bij de M8 inbegrepen.

Een overzicht van de levensduur van vervangingsonderdelen

Google Home compatible

De Proscenic M8 robotstofzuiger is compatibel met Google Home, wat betekent dat je hem kunt bedienen met je stem via een Google Home-apparaat of de Google Home-app op je smartphone. Met deze integratie kun je de stofzuiger eenvoudig opdrachten geven om te starten, pauzeren of stoppen met schoonmaken, en zelfs de reinigingsmodus wijzigen zonder dat je je telefoon of de fysieke afstandsbediening hoeft te gebruiken.

Om de Proscenic M8 met Google Home te koppelen, moet je de stofzuiger eerst verbinden met de ProscenicHome-app. Vervolgens kun je de Google Home-app openen en de stofzuiger toevoegen als een nieuw apparaat. Nadat de koppeling is voltooid, kun je de stofzuiger bedienen door middel van spraakopdrachten via de Google Assistant.

Batterijduur en oplaadtijd

De batterijduur van de Proscenic M8 is ongeveer 100 minuten, afhankelijk van de schoonmaakmodus die je gebruikt. Voor een gemiddelde woning is de batterij ruim voldoende om een hele verdieping op een lading te zuigen. Wanneer de batterij bijna leeg is of de schoonmaakronde klaar is, keert de stofzuiger automatisch terug naar het laadstation om op te laden. De oplaadtijd is ongeveer 4 uur, waarna de stofzuiger weer klaar is voor gebruik.

Conclusie

De Proscenic M8 is een slimme en krachtige robotstofzuiger die gemakkelijk te bedienen is en goede schoonmaakprestaties levert. De navigatie en mapping functie maakt deze stofzuiger extra slim en efficiƫnt. Kortom, als je op zoek bent naar een voordelige en goede robotstofzuiger, dan is de Proscenic M8 zeker het overwegen waard.

Tim

Al een ruime 10 jaar geleden, de tijd dat DealExtreme nog the place to be was, hield ik mij bezig met gadgets uit China. Van telefoons zoals de Cubot GT99 of de Elephone P6000 tot aan de populaire oortjes van Xiaomi en QCY heb ik geprobeerd. Uiteraard is de aandacht later verschoven naar partijen zoals Banggood en Gearbest tot uiteindelijk vooral AliExpress het vaste adres werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *