Hoe importeren uit china?

Het importeren uit China is in de basis niet veel moeilijker dan het plaatsen van een bestelling in een Nederlandse webshop. De eerste populaire Chinese webwinkel was Dealextreme. Tegenwoordig zijn er vele goedkopere alternatieven. Bekende webshops zijn bijvoorbeeld Banggood en Gearbest.

Importeren uit China

In de praktijk komt het plaatsen van een bestelling simpelweg neer op het selecteren van je gewenste product, het aanmaken van een account en vervolgens betalen. Bij het betalen is het overigens aan te raden om gebruik te maken van bijvoorbeeld Paypal. Paypal biedt namelijk een betere aankoopbescherming dan een alternatief zoals Ideal.

Douanekosten

Aangezien je een product van buiten de EU haalt (tenzij je vanuit een EU warenhuis laat leveren), bestaat de kans dat de douane je bestelling controleert. Bij producten met een waarde onder de 22 euro is er niets aan het handje, deze mag je vrij importeren. Is het product tussen de 22 en 150 euro dan komen er bij onderschepping door de douane inklaringskosten en btw bij. Is je pakketje zelfs meer dan 150 euro dan komt daar ook nog omzetbelasting bij.

Tip:
Bestel je meerdere producten die een gezamenlijk een hogere waarde dan 22 euro hebben? Splits dan je bestelling op in meerdere bestellingen, meestal betaal je toch al geen verzendkosten.

Douanekosten bij importeren uit China
Het is niet nodig te verdwalen in de regelgeving rondom importheffingen voor consumenten.

Levertijden

Op de levertijden van Chinese webshops valt nauwelijks een lijn te trekken. Deze kunnen variƫren van enkele dagen tot meerdere maanden. Levertijden zijn wel betere geworden in de loop van der tijd. Een levertijd binnen de twee a drie weken is tegenwoordig wel vrij normaal. Heb je de producten toch sneller nodig? Dan zijn er vaak, tegen een extra vergoeding, alternatieve verzendwijzen zoals DHL te kiezen.

In sommige perioden zoals tijdens de Chinese nieuwjaarsviering of de decembermaanden moet je er rekening mee houden dat het verzenden van producten aanzienlijk meer tijd in beslag kan nemen.
Importeren uit China

AliExpress

Je zal er vast al eens over gehoord hebben; AliExpress. Simpelgezegd is AliExpress een Chinese variant van Ebay. Onderstaand een korte video met uitleg over hoe het werkt.

Tim

Al een ruime 10 jaar geleden, de tijd dat DealExtreme nog the place to be was, hield ik mij bezig met gadgets uit China. Van telefoons zoals de Cubot GT99 of de Elephone P6000 tot aan de populaire oortjes van Xiaomi en QCY heb ik geprobeerd. Uiteraard is de aandacht later verschoven naar partijen zoals Banggood en Gearbest tot uiteindelijk vooral AliExpress het vaste adres werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *