Review: Lige Smartwatch van Aliexpress

Tijdens het browsen op AliExpress kwam ik deze goedkope Lige smartwatch tegen. Hoewel ik bekend ben met de smartwatches van Xiaomi had ik nog nooit van Lige gehoord. Dat terwijl deze veel vaker besteld lijkt te zijn op AliExpress. Gezien de lage prijs van 25 euro wilde ik dit slimme horloge wel eens testen. Mijn bevindingen en enkele vergelijkingen met mijn sporthorloge (Garmin Forerunner 235) vind je hieronder.

Lige Smartwatch unboxing

Het Lige horloge wordt in een vrij simpel doosje geleverd. Op het doosje worden enkele van de functies en specificaties uitgelicht, maar erg tot de verbeelding spreken doet het niet.

Lige smartwatch zojuist uitgepakt

In de verpakking komen we als eerst de smartwatch met een beschermfolie erop tegen. Op deze folie wordt vermeld dat het horloge voor het eerste gebruik volledig opgeladen dient te worden.

Handleiding en lader onderin de verpakking van de goedkope AliExpress smartwatch

Onder het horloge is de kabel voor het opladen terug te vinden. Hiervoor wordt geen standaard usb gebruikt, maar twee pinnetje die met een magneet op de juiste plaats getrokken worden. Daarnaast is een Engelstalige handleiding meegeleverd.

Design van de smartwatch

De behuizing van de smartwatch is van vergelijkbaar formaat als de eerder genoemde Garmin. Het horloge is echter een stuk minder dik. Dat geeft hem, naar mijn mening, een wat betere look. Doordat het horloge niet overdreven groot is, is deze erg geschikt om rondom een kleine pols te dragen.

Naast het touchscreen beschikt het horloge over één knop. Met deze knop kan het scherm geactiveerd worden, al kan dag ook door dubbel op het touchscreen te tikken.

Specificaties

  • Display 1.28 inch met 240*240px resolutie
  • Volledige touchscreen met één knop
  • DA14683 processor
  • Bluetooth 4.0
  • IP67 waterproof
  • Geheugen 64MB
  • Batterij 220mAh
  • Polsband van Silica gel
  • Werkt met I0S 9.0+ & Android 5.0+

Bij continue hartslagmeting, bluetooth connectie en intensief gebruik qua stappenmeter/sporten gaat de batterij 2 a 3 dagen mee. Wanneer de hartslagmeting niet continu aanstaat gaat de batterij aanzienlijk langer mee.

Lige Smartwatch app en functies

Om het horloge goed in te kunnen stellen kan je gebruikmaken van de Da fit app. Met behulp van deze app verbind je eenvoudig de telefoon via Bluetooth met de Lige smartwatch. In de app kan je vervolgens wat persoonlijke data opgeven (leeftijd, lengte en gewicht) zodat de smartwatch zich daarop af kan stemmen.

Het horloge bevat behoorlijk wat functies uiteenlopend van het spelen van flappy bird tot het meten van de bloeddruk of het zuurstofgehalte in het bloed. Uit een testje waarbij de hartslagmeting vergeleken werd met de Garmin lijkt deze aardig accuraat te zijn. Voor de bloeddrukmeting is een dergelijke vergelijking niet meteen voor handen. De waarden die gegeven worden vallen aardig binnen wat normaal is, maar ik heb er niet al teveel vertrouwen in.

Da fit app voor de lige smartwatch in stappenteller modus.

Sporten met de Lige

Het horloge ondersteunt verschillende sporten, namelijk wandelen, hardlopen, fietsen, touwspringen, badminton, basketbal, voetbal en zwemmen. Van deze sporten is hardlopen het meest compleet. Bij het hardlopen krijg je zicht op de afstand, het aantal stappen, de hartslag en het aantal calorieën. Voor de meeste andere sporten blijft het beperkt tot de hartslag en de calorieën. Het horloge heeft geen ingebouwde GPS en is zodoende niet in staat om kaarten te genereren van de gelopen routes, bijvoorbeeld via Strava. Hoe betrouwbaar de afstand e.d. dan zijn? Dat zal ik later in een vergelijking met het Garmin horloge testen. Vast staat wel al dat het ontbreken van het tempo een gemis kan zijn bij het hardlopen.

Handleiding van de Lige Smartwatch

Zoals eerder genoemd is er een Engelstalige handleiding meegeleverd met het horloge. Hierin vind je een korte uitleg bij een aantal van de functies van het horloge en een QR-code voor de app.

Met behulp van het touchscreen kan je tussen de verschillende schermen en functies swipen.
Het horloge heeft een aantal functies om gezondheidsstatistieken te checken.
Ook typische horlogefuncties zoals een alarmfunctie of stopwatch zijn terug te vinden/
Handige functies zijn de remote shutter en de controle over de muziek. Zo kan je makkelijk op afstand een foto maken.

Conclusie

Het horloge biedt alle basisfunctionaliteiten die je van een simpele smartwatch mag verwachten. Zo kunnen berichten gelezen worden en een heleboel gezondheidsstatistieken worden gevolgd. Is dat wat je zoekt in een smartwatch? Dan is de Lige een prima keuze. Het horloge kan je hier voordelig vinden.

Wat in het horloge ontbreekt is een GPS/Glonass sensor. Daardoor is het niet mogelijk om het horloge te koppelen aan apps zoals Strava of Runkeeper. De sportfunctionaliteiten die er wel opzitten zijn voor wandelen/hardlopen nog ok, maar voor andere sporten te beperkt. Als je een smartwatch zoekt voor bij het sporten zou ik dit model niet aanbevelen.

1 Comment

  • Een mooi horloge om te zien. Ik wil beginnen met hardlopen (goeie voornemens voor 2023 haha) zou dit dan een mooie smartwatch zijn om mee te beginnen? Of kan ik dan beter voor een duurder horloge of hardloophorloge gaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *