Review: Lige Smartwatch van Aliexpress

Tijdens het browsen op AliExpress kwam ik deze goedkope Lige smartwatch tegen. Hoewel ik bekend ben met de smartwatches van Xiaomi had ik nog nooit van Lige gehoord. Dat terwijl deze veel vaker besteld lijkt te zijn op AliExpress. Gezien de lage prijs van 25 euro wilde ik dit slimme horloge wel eens testen. Mijn bevindingen en enkele vergelijkingen met mijn sporthorloge (Garmin Forerunner 235) vind je hieronder.

Lige Smartwatch unboxing

Het Lige horloge wordt in een vrij simpel doosje geleverd. Op het doosje worden enkele van de functies en specificaties uitgelicht, maar erg tot de verbeelding spreken doet het niet.

Lige smartwatch zojuist uitgepakt

In de verpakking komen we als eerst de smartwatch met een beschermfolie erop tegen. Op deze folie wordt vermeld dat het horloge voor het eerste gebruik volledig opgeladen dient te worden.

Handleiding en lader onderin de verpakking van de goedkope AliExpress smartwatch

Onder het horloge is de kabel voor het opladen terug te vinden. Hiervoor wordt geen standaard usb gebruikt, maar twee pinnetje die met een magneet op de juiste plaats getrokken worden. Daarnaast is een Engelstalige handleiding meegeleverd.

Design van de smartwatch

De behuizing van de smartwatch is van vergelijkbaar formaat als de eerder genoemde Garmin. Het horloge is echter een stuk minder dik. Dat geeft hem, naar mijn mening, een wat betere look. Doordat het horloge niet overdreven groot is, is deze erg geschikt om rondom een kleine pols te dragen.

Naast het touchscreen beschikt het horloge over één knop. Met deze knop kan het scherm geactiveerd worden, al kan dag ook door dubbel op het touchscreen te tikken.

Specificaties

 • Display 1.28 inch met 240*240px resolutie
 • Volledige touchscreen met één knop
 • DA14683 processor
 • Bluetooth 4.0
 • IP67 waterproof
 • Geheugen 64MB
 • Batterij 220mAh
 • Polsband van Silica gel
 • Werkt met I0S 9.0+ & Android 5.0+

Bij continue hartslagmeting, bluetooth connectie en intensief gebruik qua stappenmeter/sporten gaat de batterij 2 a 3 dagen mee. Wanneer de hartslagmeting niet continu aanstaat gaat de batterij aanzienlijk langer mee.

Integratie met de smartphone

Een belangrijk onderdeel van de LIGE smartwatch is de integratie met je smartphone. Door de LIGE smartwatch te koppelen aan je smartphone via Bluetooth, kun je meldingen ontvangen van inkomende oproepen, sms-berichten en apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger. Dit betekent dat je je smartphone niet constant hoeft te checken, maar dat je snel kunt zien wie er belt of wat voor bericht je hebt ontvangen door simpelweg naar je pols te kijken.

Daarnaast kun je de LIGE smartwatch gebruiken als een afstandsbediening voor de muziekspeler op je smartphone. Dit betekent dat je gemakkelijk je muziek kunt bedienen terwijl je onderweg bent, zonder dat je je smartphone uit je zak of tas hoeft te halen. Bovendien heeft de smartwatch vaak ook een functie voor het maken van foto’s op je smartphone, waarmee je via de smartwatch de camera kunt bedienen.

Het is ook mogelijk om de LIGE smartwatch te synchroniseren met de gezondheids- en fitness-apps op je smartphone, zoals Google Fit of Apple Health. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je stappen, verbrande calorieën en slaappatronen bijhouden en analyseren.

Al met al biedt de integratie met je smartphone veel extra functies en gemak. Door de LIGE smartwatch te koppelen met je smartphone, heb je niet alleen toegang tot je berichten en oproepen, maar kun je ook muziek bedienen en je gezondheid bijhouden.

Lige Smartwatch app en functies

Om het horloge goed in te kunnen stellen kan je gebruikmaken van de Da fit app. Met behulp van deze app verbind je eenvoudig de telefoon via Bluetooth met de Lige smartwatch. In de app kan je vervolgens wat persoonlijke data opgeven (leeftijd, lengte en gewicht) zodat de smartwatch zich daarop af kan stemmen.

Het horloge bevat behoorlijk wat functies uiteenlopend van het spelen van flappy bird tot het meten van de bloeddruk of het zuurstofgehalte in het bloed. Uit een testje waarbij de hartslagmeting vergeleken werd met de Garmin lijkt deze aardig accuraat te zijn. Voor de bloeddrukmeting is een dergelijke vergelijking niet meteen voor handen. De waarden die gegeven worden vallen aardig binnen wat normaal is, maar ik heb er niet al teveel vertrouwen in.

Da fit app voor de lige smartwatch in stappenteller modus.

Sporten met de Lige

Het horloge ondersteunt verschillende sporten, namelijk wandelen, hardlopen, fietsen, touwspringen, badminton, basketbal, voetbal en zwemmen. Van deze sporten is hardlopen het meest compleet. Bij het hardlopen krijg je zicht op de afstand, het aantal stappen, de hartslag en het aantal calorieën. Voor de meeste andere sporten blijft het beperkt tot de hartslag en de calorieën. Het horloge heeft geen ingebouwde GPS en is zodoende niet in staat om kaarten te genereren van de gelopen routes, bijvoorbeeld via Strava. Hoe betrouwbaar de afstand e.d. dan zijn? Dat zal ik later in een vergelijking met het Garmin horloge testen. Vast staat wel al dat het ontbreken van het tempo een gemis kan zijn bij het hardlopen.

Lige Smartwatch handleiding

Zoals eerder genoemd is er een Engelstalige handleiding meegeleverd met het horloge. Hierin vind je een korte uitleg bij een aantal van de functies van het horloge en een QR-code voor de app.

Met behulp van het touchscreen kan je tussen de verschillende schermen en functies swipen.
Het horloge heeft een aantal functies om gezondheidsstatistieken te checken.
Ook typische horlogefuncties zoals een alarmfunctie of stopwatch zijn terug te vinden/
Handige functies zijn de remote shutter en de controle over de muziek. Zo kan je makkelijk op afstand een foto maken.

De Lige Smartwatch handleiding is compact, maar geeft wel een goede introductie tot de verschillende functies die het horloge te bieden heeft.

Alternatieve smartwatches in dezelfde prijsklasse

Er zijn verschillende smartwatches die in dezelfde prijscategorie als de Liege Smartwatch vallen. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Willful Smartwatch: Deze smartwatch is vergelijkbaar in prijs met de Liege Smartwatch en heeft vergelijkbare functies, zoals het monitoren van de hartslag, bloeddruk en slaap, meldingen van berichten en telefoongesprekken en fitness tracking.
 2. YAMAY Smartwatch: Deze smartwatch heeft een vergelijkbare prijs en functies als de Liege Smartwatch, waaronder het monitoren van de hartslag, bloeddruk en slaap, meldingen van berichten en telefoongesprekken en fitness tracking.
 3. UMIDIGI Smartwatch: Deze smartwatch is iets duurder dan de Liege Smartwatch, maar biedt vergelijkbare functies, zoals het monitoren van de hartslag, bloeddruk en slaap, meldingen van berichten en telefoongesprekken en fitness tracking, evenals een lange batterijduur en waterdichtheid.
ModelLiege Amazfit Bip U ProUMIDIGI Urun
Prijs€29,99€36,10€39,99
Schermgrootte1,3 inch1,43 inch1,3 inch
GPSNeeJaJa
HartslagmeterJaJaJa
BloeddrukmeterJaJaJa
SlaapmonitorJaJaJa
WaterdichtheidSpatwaterdicht5 ATM5 ATM
Batterijduur2-3 dagen9 dagen10 dagen

Veel gestelde vragen over de Lige smartwatch

Hoe koppel ik mijn smartwatch met mijn smartphone?

Om je LIGE-smartwatch te koppelen met je smartphone, moet je eerst de “LIGE Smart” app downloaden in de App Store of Google Play Store. Nadat je de app hebt gedownload, open je deze en volg je de instructies op het scherm om je smartwatch te koppelen met je smartphone via Bluetooth.

Welke apps kan ik downloaden op mijn smartwatch?

Met de LIGE-smartwatch kun je verschillende apps downloaden, zoals een wekker, stopwatch, rekenmachine, muziekspeler, en meer. De beschikbare apps zijn echter beperkt in vergelijking met duurdere smartwatches.

Kan ik mijn smartwatch gebruiken om te sporten of mijn gezondheid te monitoren?

Ja, de LIGE-smartwatch heeft verschillende functies voor het monitoren van je gezondheid, zoals een stappenteller, hartslagmeter, bloeddrukmeter, en slaapmonitor. Bovendien kun je de LIGE-smartwatch gebruiken tijdens het sporten om je workouts bij te houden en je voortgang te monitoren.

Wat is de batterijduur van de smartwatch?

De batterijduur van de LIGE-smartwatch is afhankelijk van het gebruik. Bij normaal gebruik gaat de batterij ongeveer 1-2 dagen mee voordat hij opnieuw moet worden opgeladen. Bij licht gebruik kan je ook wel 4-5 dagen halen.

Kan ik mijn smartwatch gebruiken om berichten te ontvangen en te beantwoorden?

Ja, je kunt de LIGE-smartwatch gebruiken om berichten te ontvangen en te beantwoorden, mits je smartphone is verbonden met de smartwatch. Je kunt ook oproepen beantwoorden en weigeren vanaf de smartwatch.

Conclusie

Het horloge biedt alle basisfunctionaliteiten die je van een simpele smartwatch mag verwachten. Zo kunnen berichten gelezen worden en een heleboel gezondheidsstatistieken worden gevolgd. Is dat wat je zoekt in een smartwatch? Dan is de Lige een prima keuze. Het horloge kan je hier voordelig vinden.

Wat in het horloge ontbreekt is een GPS/Glonass sensor. Daardoor is het niet mogelijk om het horloge te koppelen aan apps zoals Strava of Runkeeper. De sportfunctionaliteiten die er wel opzitten zijn voor wandelen/hardlopen nog ok, maar voor andere sporten te beperkt. Als je een smartwatch zoekt voor bij het sporten zou ik dit model niet aanbevelen. Bekijk dan eens een horloge zoals de Amazfit smartwatches. Die zijn wat duurder, maar bieden wel een goede integratie met Strava.

Tim

Al een ruime 10 jaar geleden, de tijd dat DealExtreme nog the place to be was, hield ik mij bezig met gadgets uit China. Van telefoons zoals de Cubot GT99 of de Elephone P6000 tot aan de populaire oortjes van Xiaomi en QCY heb ik geprobeerd. Uiteraard is de aandacht later verschoven naar partijen zoals Banggood en Gearbest tot uiteindelijk vooral AliExpress het vaste adres werd.

2 Comments

 • Een mooi horloge om te zien. Ik wil beginnen met hardlopen (goeie voornemens voor 2023 haha) zou dit dan een mooie smartwatch zijn om mee te beginnen? Of kan ik dan beter voor een duurder horloge of hardloophorloge gaan?

 • Oosterse Gadgets

  (02/04/2023 - 9:42 am)

  Hoi Frank, mijn advies zou zijn om dan voor een meer op sport gericht horloge te gaan. Als je dat uit China wilt halen zou je kunnen kiezen voor de Xiaomi smartwatches. Succes met je goede voornemens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *